Rybne przysmaki nad polskim morzem

Ostatnie lata to zdecydowany powrót do tradycyjnej, rodzimej kuchni. Moment fascynacji kuchniami narodowymi i zagranicznymi wycieczkami powoli przemija i obecnie znowu poszukujemy wybornych smaków we własnych regionach. Tym bardziej warto przyjrzeć się polskim tradycjom kulinarnym, wśród których wyjątkową jest kuchnia nadmorska.

Morze Bałtyckie od zawsze narzucało kierunek, w którym zmierzał świat nadmorskim kulinariów. Na polskim wybrzeżu królowała więc wyborna ryba i przygotowywane z jej udziałem specjały. Z pewnością wielu z nas po powrocie z nadmorskich wakacji w Polsce z sentymentem wspomina smak panierowanej, smażonej ryby, której aromat tak często kojarzymy z polskimi miasteczkami nad Bałtykiem. To najlepszy dowód na to, że tradycja dań rybnych tutaj nie słabnie.

Jeżeli więc zastanawiamy się, jakiego lokalnego przysmaku musimy skosztować w trakcie pobytu nad polskim morzem, odpowiedź jest bardzo prosta: ryby. Za naszą polską rybą przemawia przede wszystkim jej wyrazisty smak i soczystość. Warto spróbować zwłaszcza tych ryb, które są poławiane z miejscowego Bałtyku, takich jak najpopularniejsze: flądra, śledź, dorsz, czy belona, sola, turbot, węgorz i łosoś.


Jakich ryb powinniśmy szukać w pierwszej kolejności? Najlepiej tych lokalnych ze względu na ich niepowtarzalny aromat. Takie ryby zamówione w dobrych restauracjach pochodzą od lokalnych dostawców i są prawdziwą gwarancją doskonałego smaku. Dobrze przyrządzona flądra ma łagodny smak i soczyste, białe mięso. Nasz rodzimy śledź charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu i miękkim mięsem o wyrazistym smaku. Rarytasem będzie także nieco słodkawe, białe mięso dorsza. Bardzo popularną, szlachetną rybą o delikatnym, białym, chudym mięsie jest także sola.


W Pogorzelicy i innych okolicznych miejscowościach czeka nas nie tylko wiele gatunków ryb, ale także różny sposób ich przygotowania. Skosztujemy więc ryb w panierce, cieście, smażonych, grillowanych, wędzonych a także gotowanych np. w postaci zupy rybnej. Duży wybór czeka nas także w przypadku dodatków, wśród których największą popularnością cieszą się frytki, chociaż warto zaznaczyć, że z powodzeniem odnajdziemy także bardziej wykwintne połączenia dla wyrafinowanych podniebień.


Niezwykle ważną decyzją będzie wybór odpowiedniego miejsca na spróbowanie nadmorskich specjałów. Powinniśmy przede wszystkim kierować się jakością potraw, o których wiele mówi unoszący się w powietrzu zapach, którzy bardziej przypominać powinien aromat ryby niż spalonego tłuszczu.


Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie zaopatrzyć się w świeżą rybę dostępną do nabycia u lokalnych dostawców i na targach oraz w okolicznych sklepach. Przyrządzenie dobrej jakości ryby nie powinno być problemem dla osób wybierających Apartamenty POLLI - nasze apartamenty są wyposażone w aneksy kuchenne i wszelkie niezbędne akcesoria.


Z pewnością każdy smakosz rybnych przysmaków odnajdzie w Pogorzelicy coś dla siebie. Wyprawa nad polskie morze z powodzeniem może być kulinarną podróżą w głąb lokalnych, nadmorskich smaków i aromatów. Warto postępować według znanej zasady mówiącej, że pobyt nad Bałtykiem bez skosztowania ryby, to jak opuszczenie Zakopanego bez spróbowania oscypka.



Wyróżnione posty
Ostatnie posty
Archiwum