top of page

Rybne przysmaki nad polskim morzem

Ostatnie lata to zdecydowany powrót do tradycyjnej, rodzimej kuchni. Moment fascynacji kuchniami narodowymi i zagranicznymi wycieczkami powoli przemija i obecnie znowu poszukujemy wybornych smaków we własnych regionach. Tym bardziej warto przyjrzeć się polskim tradycjom kulinarnym, wśród których wyjątkową jest kuchnia nadmorska.

Morze Bałtyckie od zawsze narzucało kierunek, w którym zmierzał świat nadmorskim kulinariów. Na polskim wybrzeżu królowała więc wyborna ryba i przygotowywane z jej udziałem specjały. Z pewnością wielu z nas po powrocie z nadmorskich wakacji w Polsce z sentymentem wspomina smak panierowanej, smażonej ryby, której aromat tak często kojarzymy z polskimi miasteczkami nad Bałtykiem. To najlepszy dowód na to, że tradycja dań rybnych tutaj nie słabnie.

Jeżeli więc zastanawiamy się, jakiego lokalnego przysmaku musimy skosztować w trakcie pobytu nad polskim morzem, odpowiedź jest bardzo prosta: ryby. Za naszą polską rybą przemawia przede wszystkim jej wyrazisty smak i soczystość. Warto spróbować zwłaszcza tych ryb, które są poławiane z miejscowego Bałtyku, takich jak najpopularniejsze: flądra, śledź, dorsz, czy belona, sola, turbot, węgorz i łosoś.


Jakich ryb powinniśmy szukać w pierwszej kolejności? Najlepiej tych lokalnych ze względu na ich niepowtarzalny aromat. Takie ryby zamówione w dobrych restauracjach pochodzą od lokalnych dostawców i są prawdziwą gwarancją doskonałego smaku. Dobrze przyrządzona flądra ma łagodny smak i soczyste, białe mięso. Nasz rodzimy śledź charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu i miękkim mięsem o wyrazistym smaku. Rarytasem będzie także nieco słodkawe, białe mięso dorsza. Bardzo popularną, szlachetną rybą o delikatnym, białym, chudym mięsie jest także sola.


W Pogorzelicy i innych okolicznych miejscowościach czeka nas nie tylko wiele gatunków ryb, ale także różny sposób ich przygotowania. Skosztujemy więc ryb w panierce, cieście, smażonych, grillowanych, wędzonych a także gotowanych np. w postaci zupy rybnej. Duży wybór czeka nas także w przypadku dodatków, wśród których największą popularnością cieszą się frytki, chociaż warto zaznaczyć, że z powodzeniem odnajdziemy także bardziej wykwintne połączenia dla wyrafinowanych podniebień.


Niezwykle ważną decyzją będzie wybór odpowiedniego miejsca na spróbowanie nadmorskich specjałów. Powinniśmy przede wszystkim kierować się jakością potraw, o których wiele mówi unoszący się w powietrzu zapach, którzy bardziej przypominać powinien aromat ryby niż spalonego tłuszczu.


Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie zaopatrzyć się w świeżą rybę dostępną do nabycia u lokalnych dostawców i na targach oraz w okolicznych sklepach. Przyrządzenie dobrej jakości ryby nie powinno być problemem dla osób wybierających Apartamenty POLLI - nasze apartamenty są wyposażone w aneksy kuchenne i wszelkie niezbędne akcesoria.


Z pewnością każdy smakosz rybnych przysmaków odnajdzie w Pogorzelicy coś dla siebie. Wyprawa nad polskie morze z powodzeniem może być kulinarną podróżą w głąb lokalnych, nadmorskich smaków i aromatów. Warto postępować według znanej zasady mówiącej, że pobyt nad Bałtykiem bez skosztowania ryby, to jak opuszczenie Zakopanego bez spróbowania oscypka.



Wyróżnione posty
Ostatnie posty
Archiwum
Wyszukaj wg tagów
Nie ma jeszcze tagów.
Podążaj za nami
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page